În prezent, multe case, vile, hoteluri, magazine sau instituții au încă pardoselile placate cu parchetul original, montat cel mai probabil cu zeci de ani în urmă. Care este motivul pentru care acesta ar trebui păstrat si recondiționat?

Frumusețea lemnului antichizat este incomparabilă cu cea a unui material nou. Parchetul vechi are mai multe avantaje în ceea ce privește estetica, rezistența sau stabilitatea. Există multe specii de lemn utilizate pentru placarea pardoselilor, iar câteva dintre cele mai utilizate la parchetele vechi tradiționale sunt fagul, frasinul, stejarul sau castanul – specii de lemn clasificate în categoria lemnului semidur, care se caracterizează printr-o mare rezistență la ciuperci sau atacurile unor insecte.

Însă, chiar dacă masa lemnoasă este de calitate, de-a lungul timpului, parchetul va da semne de uzură (zgârieturi, pete, crăpături, decolorare), se va degrada și va avea un aspect tern. Din fericire acest lucru poate fi remediat. Dacă doriți să beneficiați de un parchet cu un aspect mai modern și mai estetic, dar să păstrați în același timp originalitatea parchetului vechi, soluția este recondiționarea profesionistă!

Cum recondiționăm parchetul

Chiar dacă la prima impresie s-ar părea că parchetul din căminul sau sediul dumneavoastră se află într-o stare avansată de uzură, acesta o să arate ca nou dacă recondiționarea este realizată corespunzător.

Recondiționarea ușoară se face atunci când lacul de pe parchet prezintă zgârieturi sau crăpături, când stratul de lac s-a subțiat sau a început să se tocească datorită traficului (de ex.spații comerciale, magazine etc.). În acest caz, stratul de lac se șlefuiește cu un echipament profesionist cu discuri, până când acesta este bine curățat, după care urmează lăcuirea parchetului. Dacă lacul nu este foarte tocit, se poate face doar împrospătarea acestuia, cu un nou strat de lac. Materialele pe care le utilizăm pentru lăcuire nu sunt toxice și nu au miros proeminent (lacuri pe bază de apă, fără solvenți).

Recondiționarea totală se realizează în condițiile în care uzura lacului și a parchetului este avansată, caz în care vom recomanda rașchetarea întregului parchet.

Pașii pe care îi urmăm pentru recondiționarea totală a parchetului:

  1. Verificarea suprafeței și stabilizarea acesteia (dacă este cazul)

În cazul în care există lamele sau porțiuni din pardoseală care se mișcă sau scârțâie, se folosește o rășină poliuretanică specială care se aplică peste zonele cu probleme. Aceasta se va scurge între lamele și sub acestea, stabilizându-le. Pentru uscarea corespunzătoare a zonelor tratate sunt necesare minim 12 ore.

  1. Șlefuirea parchetului

Dacă suprafața este pregătită se poate trece la șlefuirea parchetului. Se începe cu o hârtie abrazivă cu granulație mare (24-36) și se continuă succesiv cu granulații mai fine (40-60-80-100-120). Aceste operații se efectuează cu un echipament special pentru șlefuire. Pentru spațiile mai înguste sau sub calorifere, locuri în care echipamentul de șlefuire (mașină de câmp) nu încape, se folosește un echipament cu dimensiuni mai mici (mașină de margine).

  1. Chituirea parchetului

Praful de lemn obținut din granulațiile fine (granulație 80-100) se amestecă cu o soluție specială cu proprietăți elastice, și astfel se obține o pastă care se întinde pe toată suprafața parchetului, nu doar în locurile cu rosturi vizibile. Se așteaptă uscarea acestuia. Dacă rosturile nu au fost acoperite în totalitate sau chitul s-a afundat în cele cu dimensiuni mai mari, operațiunea se reia de câte ori este nevoie. Surplusul de chit de pe suprafața lemnului se curăță cu echipamentul de șlefuire (mașina de câmp) cu hârtie abrazivă de granulație fină (100-120).

  1. Finisarea parchetului

După ce toate operațiunile de mai sus au fost realizate, se trece la finisarea parchetului cu o mașină specială prevăzută cu discuri: buffer-ul. Acest echipament face diferența între un finisaj profesional și un finisaj de calitate inferioară. În funcție de parchet și model, se începe șlefuirea cu plase abrazive (60-80-100-120), singura modalitate de a îndepărta zgârieturile lăsate de mașina de câmp (aceasta fiind foarte grea, de aprox. 75-90 kg). La sfârșitul acestei operațiuni, parchetul trebuie să aibă o suprafață fină, fără zgârieturi sau denivelări.

  1. Grunduirea parchetului

Parchetul se aspiră foarte bine, de două ori, pentru a se îndepărta tot praful, iar apoi se va aplica grundul, prin intermediul unei role speciale. Grundul va oferi parchetului o nuanță plăcută, naturală și va ajuta la menținerea elasticității chitului din rosturi. Totodată, grundul va avea rol de amorsă: închizând porii lemnului, lacul se va usca uniform, fără riscul de a apărea pete sau o eventuală exfoliere.

  1. Lăcuirea parchetului

Peste grundul bine uscat se aplică un strat de lac, care se va lăsa la uscat timp de 12 ore. După uscare, parchetul se șlefuiește, se aspiră foarte bine și se aplică ultimul strat de lac. Pentru finisarea parchetului se pot folosi și baițuri sau uleiuri, acestea fiind aplicate conform indicațiilor menționate de producători.

Vă stăm la dispoziție pentru lucrări de recondiționare și reparații pentru diferite tipuri de pardoseli:

  • recondiționări parchet clasic
  • recondiționări parchet triplustratificat
  • recondiționări dușumele
  • reparații pentru orice tip de parchet

 

Lăsați-ne câteva detalii despre tipul de lucrare pe care o doriți și vă contactăm în cel mai scurt timp!

    Serviciu:
    Suprafața lucrării (m2):
    Telefon:
    Nume / Prenume:
    Localitate:
    Email:

    Respect față de lemn.