Utile

Metode de finisare, lăcuire, uleiere a parchetului

Pentru ca pardoseala să arate corespunzător și să aibă un aspect plăcut, finisajul trebuie să fie de calitate superioară, iar pentru a scoate în evidență frumusețea lemnului și pentru o rezistență de durată, lacurile trebuie să fie profesionale.

Parchetul poate fi de două feluri:
– parchetul care este pregătit direct din fabrică –  acesta doar se montează fără a necesita lăcuire (de obicei parchetul stratificat este pregătit la fabrică).
– parchetul masiv care este furnizat natur, iar după montaj acesta necesită rașchetare și lăcuire.

LĂCUIREA PARCHETULUI CU LAC TRANSPARENT (NATURAL)

Această metodă oferă parchetului un aspect plăcut, o nuanță naturală, care evidențiază fibra și naturalețea lemnului. Lacurile sunt de 3 feluri: lucios, satinat (semilucios) și mat. La întreținere lacul mat se comportă cel mai bine.

ULEIEREA PARCHETULUI

Parchetul peste care s-a aplicat ulei are un aspect foarte apropiat de cel natural. Uleiul nu reflectă lumina, o absoarbe, parchetul este mai puțin luminos, de aceea, aspectul vizual este mult mai aproape de natural. Uleiul este mai puțin rezistent ca lacul, acesta imprimându-se mai bine în lemn, se zgârie mai ușor, dar are un avantaj pe care nu îl întâlnim la lacuri: posibilitatea reparării locale. Reparația se poate face aplicând același ulei pe porțiunea deteriorată, după care se șterge bine cu o lavetă.

BĂIȚUIREA PARCHETULUI

Prin această metodă se dorește schimbarea nuanței parchetului în culoarea dorită de beneficiar. Culoarea naturală a lemnului se schimbă, această metodă folosindu-se pentru obținerea anumitor efecte, cum ar fi cel de albire sau cel de nuanțare a lemnului comun cu cea a unuia exotic, de exemplu un parchet de stejar se poate băițui în culoarea mahonului.

PERIEREA PARCHETULUI

Acest procedeu este tot mai des întâlnit pe piață și constă în folosirea unor perii metalice speciale care lasă suprafața parchetului aspră la atingere, scoțând în relief fibra și porii lemnului. Parchetul poate fi periat din fabrică sau direct la locul montajului, dar ca procedeul să fie posibil este obligatoriu ca parchetul să fie montat în mod „englezesc” (aleatoriu).