Utile

Instructiuni de montare a parchetului masiv

Despre parchet

Parchetul masiv este unic fiecare lamela fiind diferita de altele prin culoare, textura si fibre. acestea nu sunt defecte ale parchetului, dimpotriva aceste calitati asigurand diversitatea infinita pe care o are lemnul masiv. Fiecare specie de  lemn in parte are diferite proprietati de decorare si fizico-chimice in functie de locul de provenienta. Lemnul este un material izolant termic, acustic nu provoaca alergii si este un regulator natural al aerului din incapere.

Instructiuni de instalare

 

 1. Responsabilitatea beneficiarului si a instalatorului(montatorului)

Inainte de incepere a montajului propriuzis materialu trebuie verificat, daca acesta nu corespnde cerintelor sau prezinta orcare alta neregularitate contactati imediat persoana sau magazinul de la care ati achizitionat parchetul. Inceperea montajului inseamna acceptarea calitatii materialului.

Responsabilitatea pentru inspecti finala a calitatii produsului este asumata in totalitate de catre beneficiar: aceasta se face inaintea inceperii montajului.

Un procent de 5-10% va fi adaugat la suprafata necesara de metri patratii in fuctie de configuratia lucarii si modul de instalare pentru a putea fi completate pierderile.

Montatorul trebuie sa se asigure ca inainte de inceperea montajului sunt indeplinite conditile necesare. Verificare umiditatii suportului(daca este cazul), conditile de mediu si tipul de podea de lemn, verificarea duritatii suportului. acestea trebuie sa corespunda cerintelor pentru ca lucrarea sa fie faucta in siguranta.

Deformarile cere pot aparea pe lungimea lamelei de parchet nu sunt considerate defectiuni ci fenomene naturale reversibile, in acest caz montajul parchetului se va face cu ajutorul unor chingi speciale.

 

2.Verificarea locului in care va fi montat parchetul si aclimatizarea acestuia

Parchetul trebuie sa fie montat de un specialist in domeniu, care inainte de inceperea operatiunii verifica atent toate detalile pentru a se asigura ca instalarea parchetului este facuta in siguranta. Specialistul trebuie sa evalueze conditile de montare, stabilitatea si rezistenta suportului, materialul(parchetul) si sa propuna   cea mai buna solutie cu privire la inceperea lucrarii.

Intre mediul ambient si umiditatea parchetului trebuie obtinut un echilibru optim. Cea mai echilibrata formula este: umiditatea parchetului 9-10%, a mediului ambient 45-60%, temperatura suprafetei 15 grade C iar a aerului 17-22 grade.

In constructile noi parchetul masiv este una din operatiunile care se realizeaza la sfarsit. Lucrarile care implica apa sau folosirea acesteia in cantitati mari(tencuiala, instalatii sanitare, reparatii sau modificari), trebuie incheiate inainte de montarea parchetului. Sistemul de incalzire trebuie sa fie operational pentru a mentine o temperatura constanta 17-22 grade, ca si cel de aerisire cu o umiditate constanta de 45-60%.

Livrarea parchetului se va face doar atunci cand toate lucrarile vor fii terminate si foarte bine uscate(betonul, sapele etc.). Tencuiala trebuie sa aiba vechime de cel putin 60-90 zile, peretii trebuie adusi in stadiul final de executie. Este obligatorie verificarea umiditatii sapei de catre specialist inainte de inceperea montajului.

Parchetul trebuie adus la locul instalarii cu cel putin 7 zile inainte, pentru aclimatizare. Acesta se depoziteaza in spatiul destinat instalarii la distanta fata de pereti, iar fata de beton la ce putin 10 cm, nu se asaza in picioare, nu se lipeste de pereti, nu se asaza direct pe jos si nu se desface decat in momentul instalarii. Temperatura aerului trebuie sa fie de 17-22 gr5ade iar umiditatea  mediului de 45-60% cu cel putin 7 zile inainte de montarea orcarui tip de parchet masiv.

 

3.Pregatirea pardoselei

Pentru montarea parchetului in siguranta si pentru un montaj de calitate, trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

-Suprafata pe care va fi montat parchetul trebuie sa aiba o rezistenta ridicata la apasare si taiere

-Se recomanda folosirea unor materiale de calitate(ex. Bona)

-Umiditatea din pardoseala nu trebuie sa depasasca 1,8%

-Izolatia impotriva umezelii si cea termica trebuie facuta corect

-Tevile de incalzire (daca este cazul) trebuie izolate adegvat, pentru ca pardoseala sa nu aiba puncte de supraincalzire

Suprafata trebuie sa fie:

curata, dreapta, fara urme de materiale de constructii, uei, vopsea etc.

solida, sapa autonivelanta sa aiba compresivitatea de minim 35N pe mm patrat, utilizati sapa specila pentru parchet

neteda, planeitatea sapei nu trebuie sa depasasca 1,5-2mm pentru 1,5 metri liniari

uscata, umiditatea sapei nu trebuie sa depasasca 1,8%, intre 1,8% si 5% se aplica rasina epoxidica

De retinut: toate operatiunile mentionate mai sus se fac inainte de aclimatizarea parchetului

 

4. Pregatirea locului in care urmeaza montarea parchetului

-Parchetul trebuie aclimatizat minim timp de 7 zile inainte de a fii instalat

– Materialele de constructii ramase in incapere trebuie evacuate(daca este cazul)

-Verificati daca usile se deschid dupa ce parchetul va fii montat

-Verificati planeitatea si duritatea podelei

-Reparati unde este necesar ex. fisuri, diferente de nivel sau alte nergularitati care ar putea afecta calitatea montajului

 

5.Stabilirea punctului de pornire.

Inainte de instalarea propriuzisa a parchetului se desfac mai multe cutii lucrandu-se simultan din acestea pentru a se obtine un amestec corespunzator al lamelelor de parchet si pentru a oferii podelei aspectul corespunzator. Se lasa la perete o distanta de minim 1 centimetru intre parchet si perete(pentru rostul de dilatare). Se aliniaza 3-4 randuri de parchet la peretele de la care se va incepe montajul. Lamelele de parchet trebuiesc imbinate foarte bine, pentru un aspect placut. Adezivul se pune direct pe sapa cu o spatula speciala. Dupa ce instalarea este incheiata este necesara o pauza tehnologica(pentru a permite egalizarea torsiunilor si a umiditatii). Stabilirea acestei perioade se face in funcie de conditile de mediu.

 

6.Montarea parchetului

Metoda recomandata de parchetarii profesionisti este cea prin fixare cu adeziv direct pe sapa. Suprafata trebuie sa fie curata, uscata si plana. Folositi adezivi profesionali ,( ex BONA), adezivul se aplica direct pe sapa cu o spatula speciala. La parchetul direct lacuit parchetul trebuie foarte bine protejat in timpul instalarii; evitati patarea acestuia cu adeziv.

 

7.Finisajul parchetului

Aceasta operatiune se face in cazul in care parchetul este nefinisat sau nelacuit.

Parchetul se slefuieste cu ajutorul masinilor cu banda abraziva, se folosesc granulatii diferite ale abrazivelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *