Parchetul masiv este unic, fiecare lamelă fiind diferită de altele prin culoare, textură și fibre. Acestea nu sunt defecte ale parchetului, dimpotrivă, aceste calități asigură diversitatea infinită pe care o are lemnul masiv. Fiecare specie de lemn în parte are diferite proprietăți fizico-chimice, în funcție de locul de proveniență. Lemnul este un material izolant termic și acustic, nu provoacă alergii și este un regulator natural al aerului din încăpere.
Instrucțiuni de instalare
1. Responsabilitatea beneficiarului și a instalatorului (montatorului)
Înainte de începerea montajului propriu-zis, materialul trebuie verificat, dacă acesta nu corespunde cerințelor sau prezintă oricare altă neregularitate, contactați imediat persoana sau magazinul de la care ați achiziționat parchetul. Începerea montajului înseamnă acceptarea calității materialului.
Responsabilitatea pentru inspecția finală a calității produsului este asumată în totalitate de către beneficiar și aceasta se face înaintea începerii montajului.
Un procent de 5-10% va fi adăugat la suprafața necesară de metri pătrați în funcție de configurația lucrării și modul de instalare pentru a putea fi completate pierderile.
Montatorul trebuie să se asigure că înainte de începerea montajului sunt îndeplinite condițiile necesare: verificarea umidității suportului (dacă este cazul), condițiile de mediu și tipul de podea de lemn, verificarea durității suportului. Acestea trebuie să corespundă cerințelor pentru ca lucrarea să fie făcută în siguranță.
Deformările care pot apărea pe lungimea lamelei de parchet nu sunt considerate defecțiuni, ci fenomene naturale reversibile, în acest caz montajul parchetului se va face cu ajutorul unor chingi speciale.
2. Verificarea locului în care va fi montat parchetul și aclimatizarea acestuia
Parchetul trebuie să fie montat de un specialist în domeniu, care înainte de începerea operațiunii verifică atent toate detaliile pentru a se asigura că instalarea parchetului este făcută în siguranță. Specialistul trebuie să evalueze condițiile de montare, stabilitatea și rezistența suportului, materialul (parchetul) și să propună cea mai buna soluție cu privire la începerea lucrării.
Între mediul ambient și umiditatea parchetului trebuie obținut un echilibru optim. Cea mai echilibrată formulă este: umiditatea parchetului 9-10%, a mediului ambient 45-60%, temperatura suprafeței 15 grade C, iar a aerului 17-22 grade.
In construcțiile noi, parchetul masiv este una din operațiunile care se realizează la sfârșit. Lucrările care implică apa sau folosirea acesteia în cantități mari(tencuială, instalații sanitare, reparații sau modificări), trebuie încheiate înainte de montarea parchetului. Sistemul de încălzire trebuie să fie operațional pentru a menține o temperatură constantăde 17-22 grade, ca și cel de aerisire, cu o umiditate constantă de 45-60%.
Livrarea parchetului se va face doar atunci când toate lucrările vor fi terminate și foarte bine uscate(betonul, șapele etc). Tencuiala trebuie să aibă vechime de cel puțin 60-90 zile, pereții trebuie aduși în stadiul final de execuție. Este obligatorie verificarea umidității șapei de catre specialist,înainte de începerea montajului.
Parchetul trebuie adus la locul instalării cu cel puțin 7 zile înainte, pentru aclimatizare. Acesta se depoziteazăîn spațiul destinat instalării la distanță față de pereți, iar față de beton la cel putin 10 cm, nu se așeazăîn picioare, nu se lipește de pereți, nu se așează direct pe jos și nu se desface decât în momentul instalării. Temperatura aerului trebuie să fie de 17-22 grade, iar umiditatea mediului de 45-60%, cu cel putin 7 zile înainte de montarea oricărui tip de parchet masiv.
3.Pregătirea pardoselii
Pentru montarea parchetului în siguranțăși pentru un montaj de calitate, trebuie sățineți cont de următoarele aspecte:
-Suprafața pe care va fi montat parchetul trebuie să aibă o rezistență ridicată la apăsare și tăiere
-Se recomandă folosirea unor materiale de calitate(ex. Bona)
-Umiditatea din pardoseală nu trebuie să depășească 1,8%
-Izolația împotriva umezelii și cea termică trebuie făcuta corect
– Țevile de încălzire (dacă este cazul) trebuie izolate adecvat, pentru ca pardoseala să nu aibă puncte de supraîncălzire
Suprafața trebuie sa fie:
–curată, dreaptă, fără urme de materiale de construcții, ulei, vopsea etc.
–solidă, șapa autonivelantă să aibă compresivitatea de minim 35N pe mm pătrat (șapă specială pentru parchet)
–netedă, planeitatea șapei nu trebuie să depășească 1,5 – 2mm pentru 1,5 metri liniari
–uscată, umiditatea șapei nu trebuie să depășească 1,8% (între 1,8% și 5% se aplică rășină epoxidică)
! De reținut: toate operațiunile menționate mai sus se fac înainte de aclimatizarea parchetului
4. Pregătirea locului în care urmează montarea parchetului
-Parchetul trebuie aclimatizat timp de minim 7 zile înainte de a fi instalat
– Materialele de construcții rămase în încăpere trebuie evacuate(dacă este cazul)
– Amplasați câteva lamele de parchet în zona ușii și verificați dacăaceasta se va deschide ușor(după ce parchetul va fi montat)
-Verificați planeitatea și duritatea podelei
-Reparați unde este necesar – ex. fisuri, diferențe de nivel sau alte neregularități care ar putea afecta calitatea montajului
5.Stabilirea punctului de pornire
Înainte de instalarea propriu-zisă a parchetului se desfac mai multe cutii, lucrându-se simultan din acestea, pentru a se obține un amestec al lamelelor de parchet și pentru a oferi podelei aspectul corespunzător. Se lasă la perete o distanță de minim 1 centimetru între parchet și perete, pentru rostul de dilatare. Se aliniază 3-4 rânduri de parchet la peretele de la care se va începe montajul. Lamelele de parchet trebuiesc îmbinate foarte bine, pentru un aspect plăcut.
6.Montarea parchetului
Metoda recomandată de parchetarii profesioniști este cea prin fixare cu adeziv direct pe șapă(adezivi profesionali – ex. Bona). Suprafața trebuie să fie curată, uscatăși plană. Adezivul se aplică direct pe șapă cu o spatulă speciala. La parchetul direct lăcuit parchetul trebuie foarte bine protejat în timpul instalării; evitați pătarea acestuia cu adeziv.
După ce instalarea este încheiată este necesară o pauză tehnologică (pentru a permite egalizarea torsiunilor și a umidității). Stabilirea acestei perioade se face în funcție de condițiile de mediu.
7.Finisajul parchetului
Această operațiune se face în cazul în care parchetul este nefinisat sau nelăcuit.
Parchetul se șlefuiește cu ajutorul mașinilor cu bandă abrazivă, se folosesc granulații diferite ale abrazivelor.
Echipa noastră vă stă la dispoziție pentru lucrări profesioniste de montaj!