Parchet-Parchetar

Recondiționat parchet

Notiuni despere reconditionarea parchetului

Cum se reconditioneaza parchetul


Daca in locuinta dumneavoastra exista pardoseala din lemn masiv, nu este recomandat sa o inlocuiti cu parchet laminat, chiar daca la prima impresie s-ar parea ca aceasta este intr-o stare avnsata de uzura. Daca masa lemnoasa este de calitate, parchetul dumneavoastra o sa arate ca nou daca reconditionarea este realizata corespunzator.Recondionarea usoara, se face atunci cand lacul de pe parchet prezinta zgarieturi, crapaturi, s-a subtiat sau a inceput sa se toceasca(spatii comerciale, magazine, etc.).Se slefuieste stratul de lac cu o masina cu discuri, pana acesta este bine curatat dupa care urmeaza lacuirea parchetului. Daca lacul nu este tocit se poate face doar improspatarea acestuia.

In conditile in care uzura lacului si a parchetului este avansata se recomanda raschetarea intregului parchet.
DIGITAL CAMERA

1.Verificarea suprafetei si stabilizarea acesteia (daca este cazul)

Daca exista lamele sau portiuni din pardoseala  care se misca sau scartaie, se foloseste o rasina poliuretanica speciala care se aplica peste zonele cu probleme. Acesta se scurge intre lamele si sub acestea stabilizandu-le(se asteapta minim 12 ore uscarea acestor zone)

2.Slefuirea parchetului

Daca suprafata este pregatita se poate trece la slefuirea parchetului. Se incepe cu o hartie abraziva cu granulatie mare(24-36)si se continua succesiv cu granulatii mai fine(40-60-80-100-120), nu este recomandat sa se sara peste granulatii. Aceste operatii se fac cu  o masina speciala de slefuit. Pentru spatile mai inguste sau sub calorifere unde masina de camp nu incape se foloseste o masina cu dimensiuni mai mici (masina de margine).Fotografie0508


3.Chituirea parchetului

Praful de lemn obtinut din granulatile fine(granulatie80-100) se amesteca cu o solutie speciala cu proprietati elastice, prin aceasta se obtine o pasta care se intinde pe toata suprafata parchetului(nu se chituieste doar in locurile cu rosturi vizibie). Se asteapta uscarea acestuia. Daca  rosturile nu au fost acoperite in totalitate sau in cele mai mari chitul s-a lasat in jos operatiunea se reia de cate ori este nevoie. Surplusul de chit de pe suprafata lemnului se curata cu masina de camp cu o granulatie fina(100-120). La aceasta operatiune se nu se vor folosii alte substante (adezivi, lacuri, etc.)

4.Finisarea

Dupa ce toate operatiunile de mai sus au fost realizate, se trece la finisarea parchetului cu o masina cu discuri(buffer-ul). Aceasta face diferenta intre un finisaj profesional si un finisaj de calitate inferioara. In functie de parchet si model se incepe slefuirea cu plase abrazive(60-80-100-120). Zgarieturile pe care le lasa masina de camp, acaeasta fiind foarte grea(75-90kg) nu pot fii indepartate prin alt mod. La sfarsitul acestei operatiuni parchetul trebuie sa aiba o suprafata fina fara zgarieturi sau denivelari.

Fotografie04325.Cum se aplica grundul.

Parchetul se aspira foarte bine de doua ori pentru a indeparta tot praful. Grundul ofera parchetului o nuanta placuta, naturala, acesta are si rol de amorsa inchizand porii lemnului pentru ca lacul sa se usuce uniform, fara riscul de a aparea pete sau chiar exfolierea acestuia. Grundul ajuta si la mentinerea elasticitatii chitului din rosturi. Acesta se aplica cu o rola speciala.

Fotografie0351

6.Cum se aplica lacul

Peste grundul bine uscat se aplica o mana de lac, aceasta se lasa la uscat 12 ore. Dupa uscare se slefuieste, se aspira foarte bine,  se sterge cu un material antistatic pentru indepartarea tuturor impuritatilor si se aplica ultimul strat de lac. Este recomandat ca lacul sa fie lasat la maturizat cateva zile. Pentru parchet se pot folosii si baituri sau uleiuri, acestea fiind aplicate in conditile cerute de producator.Peste parchet se poate intervenii de mai multe ori in timp, fara ca acesta sa isi piarda calitatile si proprietatile. Dupa reconditionare parchetul va arata ca nou daca operatiunile se vor face corect.

Pentru o reconditionare de calitate se recomanda apelarea la specialisti care sa realizeze o lucrare de calitate cu masini si materiale profesionale

Pentru o lucrare de calitate, rezistenta si de luga durata se recomanda folosirea de materiale profesionale: BONA, TOVER